Ambachtelijke

productie

Onze glas in loodpanelen worden op ambachtelijke wijze geproduceerd door ons team die het vak van glas in lood zetten al tientallen jaren zeer goed verstaan. Naast deze kennis en ervaring werken wij met hoogwaardige loodprofielen en soldeertechnieken om uw glas in loodpaneel voor deur-, raam-, boven- of zijlicht  samen te stellen.

Restauratie houdt het oorspronkelijke karakter

van glas in lood in stand

Na ongeveer 70 jaar is glas in lood wel aan een opknapbeurt toe. Dit geldt voornamelijk voor het lood. Dat wordt poreus en kan scheuren. Het glas kan nog veel langer meegaan. Het restaureren is vakwerk, want het is belangrijk dat het oorspronkelijke karakter in stand blijft.

Historie

glas in lood

De oorsprong van glas in lood kan waarschijnlijk gezocht worden bij de Egyptenaren. Hier werd glas mogelijk voor het eerst gebruikt voor sieraden. Van Egypte heeft het gebruik van glas zich verspreid naar Byzantium en daarna naar Griekenland en Rome. De Romeinen waren de eersten die glas in een raam gebruikten door stukken in de openingen van hun metselwerk te plaatsen. Het ambacht ontwikkelde zich en het glas werd doorzichtig in plaats van doorschijnend.

In Frankrijk zien we voor het eerst glas in lood ramen zoals we ze tegenwoordig ook wel kennen. Gedurende de middeleeuwen zien we de kerkelijke vorm van deze kunst. De verhalen uit de bijbel zie je terug in deze glas in lood ramen. Dit hebben ze gedaan om deze verhalen aan de ongeletterden te kunnen laten zien. Waarschijnlijk zijn de oudste glas in lood ramen nog te vinden in de kathedraal in Augsburg, Duitsland.

Helaas heeft de reformatie van de 16e eeuw ervoor gezorgd dat de ramen werden vernietigd omdat glas in lood beschouwd werd als te overdadig en te weinig ingetogen voor de protestantse kerk. Dit was een dieptepunt voor de glas in lood kunst. De ambacht verdween gelukkig niet helemaal en werd grotendeels gebruikt voor de adel en de burgerij. Er werd voornamelijk gebruik gemaakt van blank of wit glas wat werd beschilderd.

In de 19e eeuw kreeg het ambacht een opleving. Gelukkig werd de schoonheid van glas in lood weer herontdekt. In 1850 heeft men de basis voor het maken van middeleeuws gekleurd glas vernieuwd en rond 1860 liet William Morris deze vakkennis uit de middeleeuwen herleven door deze nieuwe soort gekleurd glas te gebruiken voor zijn ramen. Daarnaast heeft Edward Burne Jones een grote bijdrage aan de populariteit van glas in lood geleverd. De kunst van glas in lood bloeide opnieuw.

In Amerika heeft Louis Comfort Tiffany een grote invloed op de ambacht gehad. Hij heeft een nieuwe techniek uitgevonden, de techniek van koperfolie. Hij experimenteerde ook met het ontwerpen en fabriceren van glas. Hij ontwikkelde opaalglas dat hij toepaste in lampenkappen.

De belangstelling voor glas in lood neemt nog steeds toe. Oude raampanelen worden weer hersteld en in de moderne architectuur wordt het ook toegepast. In openbare gebouwen zoals cafés, musea en restaurants wordt dit ambacht ook steeds vaker toegepast met indrukwekkende ramen met krachtige, kleurrijke beelden.

Meer weten?